Hanul Mieita primul din Comuna Romani, Horezu
Hanul este o titulatura banala in ziua de azi cu care ne-am obijnuit deja. Pentru putini hanul are o semnificatie aparte.
Am vorbit deja de hanul Hurezi han apartinator manastirii …..dar care era in Craiova.
In secolul 19 si in prima jumatate a secolului 20 hanul lui Mieita han ridicat in poarta manastirii Hurezi a avut o semnificatie aparte pentru viata Comunei Romani.
Aici era singurul loc de intalnire al locuitorilor loc in care se punea tara la cale . In fata hanului se sarbatorea de catre locuitori la evenimente importante . Sarbatorile ortodoxiei ii gasea pe localnici tot in fata hanului incingand o hora sau la o invartita ungureneasca.
Hanul reprezenta un loc de intalnire ,un loc de povesti,un loc de planuri pentru ziua de maine, un loc de schimb de idei si de ce sa nu recunoastem prilej de socializare la ,,una mica ‘’.
In prima jumatate a secolului trecut tinerii de atunci dansau dupa formatia de instrumentisti adunati ad-hoc , locuitori ai comunei Romani oameni gospodari in viata de zi cu zi insa,,meseriasi dupa ureche ‘’ cu talent la diverse instrumente.Cei mai batrani isi amintesc de Gica Ispas ( bas),Micioi Din (contrabas), Barlan( tambal),Mitu Sai (vioara), Vasile Viezuianu .acestia era formatia care intretine atmosfera la hanul Mieita.
Cand veneau batranii Lazarescu cu ale lor cavale si fluiere colbul din fata hanului si portilor manastirii Hurezi se ridica de sub pingelele celor care incingeau invartita ungureneasca.
Hanul nu mai exista decat in amintirea celor care l-au mai prins in picioare…pentru ca acum chiar din caramida lui urmasii lui Mieita au inaltat o casa chiar pe vechiul amplasament .
Hanul lui Mieita ramane legenda si amintire pentru cei din Horezu. Ramane o farama de istorie si trebuie sa ne inchipuim ca pe langa el au trecut Cuza ,Carol I ,regele Ferdinand si regina cea iubitoare de Hurezi, Maria.
****Fotografia este din 1892 (locuitori si notabilitati din comuna Romani la hanul lui Mieita)
Lasă un răspuns