Reformele lui Cuza: schimbarea la față a României si Horezului

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

Un act de mare importanta sociala si nationala infaptuit de guvernul condus de Mihail Kogalniceanu a fost secularizarea averilor manastiresti.Mosiile secularizate reprezentau peste un sfert din suprafata intregii tari de atunci.O data cu aplicarea legii rurale,551.976 ha vor intra in proprietatea fostilor clacasi.Pe temeiul noii Constitutii,la 14 august 1864 a fost decretata de catre domnitor legea agrara.Se proclama desfintarea “de-a pururea” a clacii,taranii devenind proprietari liberi pe “locurile supuse stapanirii lor prin lege si pe bratele de munca”.Asadar,sarcinile feudale erau desfiintate din punct de vedere legal,iar taranii clacasi improprietariti.

Asfel tot ce a detinul Ms. Hurezi  adica terenuri si paduri a intrat in propietatea statului.Averea manastirii era compusa din toate satele apropiate si terenuri insemnate ca suprafata ( Bela ,Treaptul, suprafata orasului actual Horezu Ulmetul ).si cativa munti.

In Romani (Horezu ) prin aplicarea impropietarii taranilor  a inceput popularea Neagotii de sus in jos si a strazii Bivolarie. S-a dat taranilor cate 11 pogoane .Strada Manastirii de azi  s-a populat mult mai tarziu.Primele asezari au fost de tip bordei pana s-au costruit ,,case” de lemn cu o incapere sau doua.Salasele tiganesti care erau masate imediat in preajma manastirii Hurezi au fost dezpopulate masiv imediat dupa eliberarea din robie acestea migrand spre alte locuri.Foarte putine familii de tigani au ramas in Horezu acestea fiind asimilate rapid si ,,romanizate”.Aceste familii de tigani au primit mai putin pamant nefiind posesoare de animale una din conditiile impropietarii.

Ţăranilor li s-a permis şi dreptul la pădure, pentru a aduna lemne de foc, necesare încălzirii pe timp de iarnă în mod special.

Toate acestea ma fac sa afirm  ca leaganul Horezului se afla In actualul Romani ,Neagota si Bivolarie.Asa au aparut familile de tarani liberi  Dascalete ,Boaghe , Ciocan, Avram ,Cosmescu ,Tanasescu ,Marinescu ,Popa , Lazarescu , Buza , Badoi , Micioi  Lazarescu etc.

Toate aceste reforme putem spune cu certitudine ca Alexandru Ioan Cuza  este initiatorul Horezului modern de astazi si ce inseamna el istoric in constiinta noastra.. Avem a-i pastra o recunostinta  care va dainui si pentru generatiile viitoare.