Olăritul este unul dintre primele meşteşuguri practicate de oameni, având primele începuturi în neoliticPrelucrarea argilei (lutului) a solicitat cunoştinţe deosebite (modelare, decorare, ardere) care trebuiau să fie transmise din generaţie în generaţie, având astfel şi un important rol în dezvoltarea socială primitivă. În spaţiul geografic carpato-dunarean s-au găsit dovezi arheologice evidente de practicare timpurie a olăritului în neolitic. Încă din sec. V-IV (î.d.Chr) geto-dacii au produs diferite articole casnice prin olărit, folosind pe scară largă cuptoare de ars ceramică şi roţi de olărit.
Obiecte ceramice lucrate manual de mesteri populari autentici din zona Horezu – Olari, cu ajutorul unor tehnici vechi de peste 2000 de ani. Fiecare farfurie are un model unicat. Obiectele ceramice de Horezu sunt printre cele mai reprezentative lucruri ce tin de traditia romaneasca.
Ceramica de Horezu a devenit patrimoniu UNESCO Meşteşugul olarilor va fi protejat şi va fi transmis din generaţie în generaţie Comitetul interguvernamemtal UNESCO a aprobat includerea Ceramicii de Horezu şi a meşteşugului olarilor din zonă pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial a UNESCO. Statutul obţinut obligă România să protejeze această practică şi să asigure transmiterea ei din generaţie în generaţie, în forma în care se exercită actual în Hurezi.
La inceput, la Horezu se faceau doua tipuri de vase: „vasele de rand”, utilizate zilnic, care nu erau „decorate”, ci doar „stropite” cu cateva pete de culoare facute pe smalt si vasele artizanale, unde maiestria mesterilor populari era vizibila prin motive ce au devenit deja consacrate (cocosul de Horez, copacul vietii, spirala dubla etc). Tehnica pregatirii ceramicii de Horezu nu este secreta, fiind cunoscuta de toti mesterii olari din localitate. Pamantul este recoltat toamna din Culmea Manastirii Hurezu –dealul Ulmului si este trecut prin malaxor pana devine de consistenta plastilinei. Acesta se tine in celofan ca sa nu se intareasca si, cu ajutorul rotii manuale, i se da forma dorita. Culorile sunt minerale: alb, negru si rosu pamant, verde cupru, bleu, albastru cobalt, iar vasele sunt decorate cu „gaita” si „cornul”. Motivele utilizate sunt cocosul , stele, serpi, copaci, oameni, flori, pesti, spirala dubla, linia dreapta, linia ondulata, frunza, spicul, pomul vietii si coada de paun. Vasele de la Horezu poarta in ele traditia indelungata a prelucrarii lutului si daruirea mesterilor populari, care fac ca fiecare obiect sa fie unic si sa contina o parte din Romania Tehnica de prelucrare a lutului s-a transmis de-a lungul timpului din generație în generație, iar astăzi, truda olarilor continuă să se vadă materializată în tradiționalele vase de ceramică . La Horezu se poate vorbi de adevărate dinastii de olari: Vicșoreanu, Ogrezeanu, Pietraru, Giubega, Mischiu, Iorga, Bâscu, Popa, Tambrea. Sunt doar câteva dintre familiile de olari din Horezu în care meșteșugul a trecut de la părinți la fii și nepoți.
Ioan Maracine
Lasă un răspuns